Ιωάννης Τζουανόπουλος

Ιωάννης Τζουανόπουλος

Ραδιοφωνικός Παραγωγός - Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Τζουανόπουλος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, Ηθοποιός, Στιχουργός, Παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών στην ΕΡΤ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού και Διοργανωτής μεγάλων εκδηλώσεων στο Ηρώδειο και σε άλλους σημαντικούς χώρους με κορυφαία ονόματα όπως με τον σπουδαίο Έλληνα Συνθέτη – Μίκη Θεοδωράκη. Ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ, ενώ διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Εκπομπών.

Γεννήθηκε στα Μακρίσια της Ολυμπίας. Σπούδασε θέατρο στην Ελλάδα και στην Αμερική. Σπουδαστής ακόμα της Δραματικής Σχολής, παίρνει μέρος με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και Το Ηρώδειο. Πρώτη εμφάνιση στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, δίπλα στους Μαίρη ΑρώνηΧρήστο ΠολίτηΝίκο ΤζόγιαΝικήτα Τσακίρογλου.

Στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με τους Διονύση ΠαπαγιαννόπουλοΒάσο ΑδριανόΜαρία ΑλιφέρηΧριστίνα ΣύλβαΚούλα ΑγαγιώτουΝικήτα ΠλατήΕλενη Θεοφίλου και άλλους.

Ίδρυσε το Ολυμπιακό θέατρο και περιόδευσε στα μεγάλα θέατρα ΑμερικήςΚαναδάΑυστραλίαςΕυρώπης και Κύπρου.

Με την Παιδική Σκηνή του έδωσε θέατρο ποιότητας στα Ελληνόπουλα της Διασποράς με τα έργα:

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Σέντ Εξυπερύ σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική Σάκη Τσιλίκη.

Το Παιδί και το Χελιδόνι του Όσκαρ Ουάιλντ σε στίχους: Λίνας Νικολακοπούλου και δικούς του.

Ένα παιδί μετράει τα Άστρα σε στίχους Αντώνη Παπαιωάννου, σκηνοθεσία δική του και σκηνικά του μεγάλου Μίνου Αργυράκη στενού συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι.

Στην Ελλάδα τα παρουσίασε στα κεντρικά θέατρα Διάνα, Διονύσια και Φιλελλήνων. Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει και το ρεκόρ παραστάσεων στο Παιδικό Θέαμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1000) παραστάσεις.

Με τη «Γκόλφω» στην Αμερική και στην Αυστραλία, έκανε ρεκόρ εισιτηρίων και προκάλεσε το φθόνο της Αλίκης Βουγιουκλάκη που περιόδευε την ίδια εποχή στα ίδια μέρη και με τον ίδιο επιχειρηματία χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία.

Ανάγκασε τον Γιάννη Τζουανόπουλο να υποβάλλει μήνυση για τα συκοφαντικά σχόλιά της που αφορούσαν το θίασό του. Το Δικαστήριο της επέβαλλε ποινή έξι μηνών.

Στο Εφετείο μετά από παρότρυνση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ η Αλίκη ζήτησε συγνώμη από τον Γιάννη Τζουανόπουλο και όλα τελείωσαν εκεί.

Στην τηλεόραση έπαιξε στο δημοφιλέστατο σήριαλ Μεθοριακός Σταθμός και αγαπήθηκε στο ρόλο του Νικόλα του στιχάκια.