20 Νοεμβρίου 2021

20 Νοεμβρίου 2021


Case Study Description

    2η Δράση (20/11/2021)

Η δράση αυτή είχε σκοπό την εξοικείωση μελών της ομάδας Δεντροφυτεύσεων και Σεμιναρίων που ανήκουν στην Εθελοντική ομάδα Έθεξις και μερικές πρώτες φυτεύσεις στον χώρο του πανεπιστημίου.

Αρχικά βρέθηκαν κατάλληλοι χώροι για τις φυτεύσεις. Η καταλληλόλητα κρίθηκε ανάλογα με την έκθεση σε ήλιο, τον προσανατολισμό στην περίπτωση των παρτεριών και το να βρίσκεται σε κοινή θέα έτσι ώστε να το παρατηρούν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δεύτερο, βήμα ήταν η μεταφορά χωνεμένης κοπριάς από τον ιππικό όμιλο στο Πλατάνι με κατάλληλο ρυμουλκούμενο όχημα (Εικόνα 66)

Εικόνα 66 Τρέιλερ για τις μεταφορές εργαλείων, οργανικής ύλης, φυτών και άλλων αντικειμένων που χρειάζονται για τις δράσεις

 

Τρίτο βήμα ήταν η προετοιμασία των χώρων φυτεύσεων. Σε αυτό εφαρμόστηκαν διάφορες τεχνικές:

  • Απλό σκάψιμο και εμπλουτισμός του ήδη υπάρχοντος χώματος με οργανική ύλη (εδώ χωνεμένη κοπριά)
  • Σκάψιμο σε βάθος περίπου 50 cm και θάψιμο κορμών διαφόρων μεγεθών που απέμειναν από τον καθαρισμό των Πανεπιστημιακών χώρων που πραγματοποιήθηκε σε προηγούμενη δράση (6/11/2021) και συμπλήρωση με χώμα και χωνεμένη κοπριά με σκοπό την αργή αποδόμηση της νεκρής οργανικής ύλης και αναβάθμισης της γονιμότητας του εδάφους (Παρτέρι τύπου Hugelkultur)
  • Στρώσιμο χαρτόκουτων και άλλων οργανικών υπολειμμάτων από το χώρο του πανεπιστημίου που συλλέχθηκαν στην προηγούμενη δράση για εδαφοκάλυψη και έπειτα στρώσιμο χωνεμένης κοπριάς πάνω σε αυτό και φύτευση κατευθείαν μέσα στο κομπόστ (παρτέρι τύπου no-dig)

Τέταρτο βήμα ήταν οι φυτεύσεις διάφορων ειδών. Σε μια παλιά ζαρντινιέρα, η οποία λειάνθηκε και επικαλύφθηκε με λινέλαιο για αδιαβροχοποίηση τοποθετήθηκαν ένας ιβίσκος και τρία αρωματικά φυτά (θρούμπι, λεμονοθύμαρο και δίκταμο) (παρτέρι τύπου hügelkultur) (Εικόνες 67). Στα παρτέρια τύπου no-dig τοποθετήθηκαν διάφορα αρωματικά φυτά στις άκρες των παρτεριών καθώς και κάποια θαμνοειδή είδη (μίνι ροδιά, δάφνη, σάλβια, χρυσάνθεμα κλπ.). Η ιδέα είναι να προετοιμαστούν τα παρτέρια για τη φύτευση μονοετών ειδών την άνοιξη και τα πολυετή φυτά που τοποθετήθηκαν στις άκρες να δημιουργήσουν ένα ανθεκτικό σύστημα (Εικόνες 68). Στον χώρο μεταξύ Χημικού και Χημικών Μηχανικών τοποθετήθηκαν ήμερες βατομουριές που αναπαράχθηκαν από μέλη της εθελοντικής ομάδας και η ιδέα είναι όπως μεγαλώσουν να τοποθετηθούν σε πέργκολα για να αναρριχηθούν και να προσφέρουν τους καρπούς τους σε όποιον περνάει από εκεί. Τέλος τοποθετήθηκε μία βουκαμβίλια στο θεατράκι των Χημικών Μηχανικών με σκοπό να αναρριχηθεί και να ομορφύνει τον χώρο με τα λουλούδια της.

Πέμπτο βήμα ήταν η εδαφοκάλυψη γύρω από τα φυτά με ροκανίδι ξύλου που δημιουργήθηκε με κατάλληλο κλαδοτεμαχιστή στην προηγούμενη δράση

Τέλος, εγκαταστάθηκε κάδος κομποστοποίησης που κατασκευάστηκε με ανακυκλωμένες παλέτες και τοποθετήθηκε και σήμανση με ξύλινη ταμπέλα με απλές οδηγίες για το τι μπορεί κάποιος να ρίξει μέσα σε αυτόν. Στον κάδο τοποθετήθηκε μερικώς χωνεμένη κοπριά μαζί με ροκανίδι ξύλου για εκκίνηση (start-up) του απλού αυτού βιοαντιδραστήρα με μικρόβια μύκητες και άλλους αποικοδομητές (Εικόνες 69).

Εικόνα 67 Ανακυκλωμένη ζαρντινιέρα πάνω σε hügelkultur και εδαφοκάλυψη με χωνεμένη κοπριά αλόγων και έπειτα ροκανίδι για διατήρηση της υγρασίας (τοποθετήθηκε αφότου τραβήχτηκε η φωτογραφία)

 

Εικόνες 6. Δημιουργία παρτεριών τύπου no-dig για αναγέννηση του εδάφους και φύτευση πολυετών στις άκρες του

 

Εικόνα 70 . Ο κάδος κομποστοποίησης από παλέτες με τις όμορφες ταμπέλες που επιμελήθηκε η δημιουργική ομάδα των εργαστηρίων