Επιτροπή | Αειφόρο Πανεπιστήμιο

2023

Ανασυγκρότηση της Επιτροπής για το Αειφόρο Πανεπιστήμιο.  Το Πρυτανικό Συμβούλιο, με την υπ.’ αριθ. 86476/10.11.2023 απόφασή του, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Πρύτανη, προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής Αειφόρο-Πράσινο Πανεπιστήμιο, ως ακολούθως:

  1. Βασιλειάδης Βασίλειος, Αν. Καθηγητής, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Μελετών, Έργων και Τεχνολογιών Πληροφορικής, Πρόεδρος
  2. Αβραμίδης Παύλος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, μέλος
  3. Χριστάκης Παρασκευά, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, μέλος
  4. Παπαδάκης Ευάγγελος, Καθηγητής, τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, μέλος
  5. Καραπαναγιώτη Χρυσή, Καθηγήτρια, τμήμα Χημείας, μέλος
  6. Καραμάνης Δημήτριος, Καθηγητής, τμήμα Αειφορικής Γεωργίας
  7. Σταυρόπουλος Σπυρίδων , Επ. Καθηγητής, τμήμα Οικονομικών Επιστημών, μέλος
  8. Χατζηδημητρίου Αγγελική, Επ. Καθηγήτρια, τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  9. Kυριακού Γεωργίου, Καθηγητή, Τμήμα Χημικών Μηχανικών
  10. Τσάκωνα Ιωάννη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης

Η επιτροπή για το “Αειφόρο-Πράσινο Πανεπιστήμιο” έχει ως αντικείμενο τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων για τον αειφορικό μετασχηματισμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός της επιτροπής είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων και προκλήσεων, η ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, η μοντελοποίηση πιθανών μελλοντικών καταστάσεων, και η καταγραφή σε εκθέσεις προτάσεων και ενεργειών, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη καινοτομία.

 

Η θητεία της Επιτροπής να είναι διετής και να λήγει στις 31/10/2025.

2020

Συγκρότηση Επιτροπής για το Αειφόρο Πανεπιστήμιο.  Η Σύγκλητος στην υπ.’ αριθ. 174/10.9.2020 συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Πρύτανη, αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση της πρώτης Επιτροπής Αειφόρο-Πράσινο Πανεπιστήμιο, ως ακολούθως:

Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης,

Πρόεδρος Δημήτριος Βαγενάς, Καθηγητής Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Ιερόθεος Ζαχαρίας, Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Γεώργιος Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας

Σίνος Γκιώκας, Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας

Γεώργιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών

2014

Συγκρότηση της πρώτης Επιτροπής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.  Η εν λόγω επιτροπή συμμετείχε ενεργά στην διατύπωση της Χάρτας των Ελληνικών Αειφόρων Πανεπιστημίων την οποία στην συνέχεια υπέγραψε. Στόχος της επιτροπής ήταν η συστηματική καταγραφή, ο συντονισμός και η ιεράρχηση των σχετικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και ενεργειών, καθώς και ο καθορισμός της μελλοντικής περιβαλλοντικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2014 έως το 2020 έγιναν διάφορες ενέργειες για την περιβαλλοντική διαχείριση του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός μεταξύ τους. Η νέα Διοίκησης του Ιδρύματος από τον Σεπτέμβριο του 2020, έθεσε ως προτεραιότητα τον καθορισμό των άμεσων και μελλοντικών δράσεων, και την δημιουργία επιτροπών εργασίας με αποφάσεις της Συγκλήτου.