Κώστας Γιαννόπουλος

Κώστας Γιαννόπουλος

Πρόεδρος «Χαμόγελο του Παιδιού»


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952.

Φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο Πειραιά και ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δουλεύοντας παράλληλα για να καλύπτει τα προς το ζειν, αποφοίτησε από το Waltham Forest College στον κλάδο Marketing & Management Studies.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο και ως εργαζόμενος πλέον στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, συνέχισε παρακολουθώντας μαθήματα για BSC Marketing στο Birkbick London University.

Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας τη θέση του managing director της εταιρείας “Grundy electronics Intl ΑΕΒΕ” μέλος του ομίλου  Grundy, με έδρα το Λονδίνο.

Η επαγγελματική πορεία συνεχίστηκε το 1983 με τη δημιουργία επιχείρησης με υπολογιστές, software και ολοκληρωμένες λύσεις για το σπίτι και την εργασία, συμπεριλαμβανομένου και του support. Παράλληλα, ήταν συνέταιρος στην οικογενειακή επιχείρηση, την οποία την επέκτεινε, δίνοντας έμφαση στον τομέα τεχνολογίας.

Στην καριέρα του συνεργάστηκε με εταιρείες παγκόσμιας φήμης όπως η ΙΒΜ, η Hewlett Packard και άλλες.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέκοψε κάθε επιχειρηματική του ενασχόληση, όταν ο μικρότερος γιος του, Ανδρέας, διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών.  Στη διάρκεια της σκληρής μάχης για τη ζωή του, ο μικρός Ανδρέας οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα αναλάμβανε την υποστήριξη και την προστασία όλων των παιδιών που είχαν ανάγκη. Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος, όπως έγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο, πίστευε ότι κάθε παιδί αξίζει ένα χαμόγελο και για το λόγο αυτό ονόμασε το Σύλλογο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Όταν ο Ανδρέας «έφυγε» τον Δεκέμβριο 1995, ο Κώστας Γιαννόπουλος αφοσιώθηκε πλήρως στην εκπλήρωση της επιθυμίας του γιου του. Από τα πρώτα του βήματα απλοί πολίτες και επιχειρήσεις αγκάλιασαν το όραμα του μικρού Ανδρέα και έγιναν θερμοί φίλοι και υποστηρικτές του Οργανισμού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συμπληρώσει 26 χρόνια συνεχούς παρουσίας και έχει γίνει σημείο αναφοράς στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και πρακτικών με σκοπό την προστασία των παιδιών και των οικογενειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας.

Με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πεδίο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει σε Διεθνείς Οργανισμούς και Δίκτυα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού και υλοποιεί σειρά προγραμμάτων σε διαφορετικά πεδία που άπτονται της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος είναι μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά (International Center for Missing and Exploited Children – ICMEC) και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network – EAN) αδιάλειπτα από το 2012.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαίου πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξαιρετική συνεισφορά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.