Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΎ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΉ ΥΓΕΊΑ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΎ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΉ ΥΓΕΊΑ


Case Study Description

Στο 3ο σεμινάριο ασχοληθήκαμε με την ατομική ολοκλήρωση του εθελοντή και την σημασία που έχει το  περιβάλλον σε αυτήν. Το σεμινάριο για την επίδραση του εθελοντισμού στην ψυχική υγεία διεξάχθηκε το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, και ώρα 17:00 μέσω της πλατφόρμας του Zoom.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο αντιπρύτανης κ. καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος που δήλωσε την στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών στις δράσεις της εθελοντικής ομάδας. Το θεωρητικό υπόβαθρο για την ανάλυση του θέματος προσφέρθηκε από τον ψυχολόγο κ. Νικόλαο Σταθόπουλο και τον Διευθ. Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Γεώργιο Ρήγα. O φοιτητής Σίλας Ανδρουλάκης έκανε την εισαγωγή στο θέμα , συνδέοντας το με τα προηγούμενα δύο σεμινάρια και το  συσχέτισε  με τους στόχους της εθελοντικής ομάδας του Έθεξις. Έπειτα τον λόγο πήρε ο Μάριος Βαλακώστας (φοιτητής Ιατρικής) και παρουσίασε τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από την σκοπιά της κοινωνικής ψυχολογίας. Στην κοινωνική ψυχολογία παρουσιάζονται τα εξής επίπεδα: το ενδοατομικό, το διατομικό, το διομαδικό και το ιδεολογικό στο οποίο επικεντρώθηκε. Ο Ένρι Σκούρτη παρουσίασε το διομαδικό επίπεδο, η Αθανασία-Άννα Μόρφη το διατομικό και η Ανθή Βαβυλουσάκη το ενδοατομικό. Το σεμινάριο έκλεισε με συζήτηση της συντονιστικής επιτροπής και του κοινού πάνω στα θέματα που θίχτηκαν καθώς και με απαντήσεις σε απορίες που διατυπώθηκαν.

Καθόλη την διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και από το κοινό, αλλά και από τους προσκεκλημένους , δίνοντας διαδραστικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

Η εθελοντική ομάδα δήλωσε ικανοποιημένη από την συμμετοχή (συμμετείχαν έως και 60 άτομα, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν φοιτητές) και από το τελικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης