ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ


Case Study Description

Το σεμινάριο για το αξιακό υπόβαθρο του εθελοντή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. καθηγητής Χρήστος Μπούρας που απεύθυνε χαιρετισμούς σηματοδοτώντας την έναρξη του σεμιναρίου, όσο και ο αντιπρύτανης κ. καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος που παρουσίασε το μέχρι τώρα έργο της εθελοντικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο. Ο Νικόλας Καψής παρουσίασε τα μελλοντικά σχέδια της Έθεξις  καθώς και την δομή του σεμιναρίου,  και εν συνεχεία ο Μάριος Βλαχογιάννης εμβάθυνε πάνω στις αξίες και τα ηθικά διλήμματα του εθελοντή. Την σκυτάλη πήρε ο Ιωάννης Κάλυμνος που παρουσίασε την πυραμίδα των ανθρώπινων αναγκών του Abraham Maslow, ενώ το σεμινάριο έκλεισε με συζήτηση της συντονιστικής επιτροπής και του κοινού επί των απαντήσεων σε τεστ προσωπικότητας και ερωτηματολόγια που είχε συμπληρώσει πριν την έναρξη του σεμιναρίου μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων.

Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο από το κοινό όσο και από τους προσκεκλημένους ομιλητές, κυρίους Χαράλαμπο Βογιατζή, Χρήστο Τουμπανάκη και Ιωάννη Κάλυμνο, ενισχύοντας τον διαδραστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή και στο σωστό χρόνο , και εκτιμήθηκε ότι συμμετείχαν 90 τουλάχιστον φοιτητές. Η εκτίμηση βασίζεται στο ότι είχαμε 80 διαδικτυακές συμμετοχές ,ενώ ένα ποσοστό φοιτητών ήταν σε παρέες και παρακολουθούσαν ταυτόχρονα. Εκτός από τον αριθμό των συμμετοχών υπήρξε και ποιοτική παρουσία στις παρεμβάσεις από συμμετέχοντες. Οι παρατηρήσεις, οι απόψεις και τα σχόλια υπερέβησαν τα 50 που σημαίνει ότι υπήρξε ισχυρή διάδραση στην εξέλιξη του σεμιναρίου. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο ήταν η συμμετοχή των φοιτητών, με ερωτήσεις και σχόλια πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η δεύτερη παρουσίαση της επιτροπής που  ουσιαστικά, ήταν η πρώτη που άγγιζε το θέμα (η πρώτη ήταν περισσότερο περιγραφική). Αυτό έδειξε την διάθεση και την ανάγκη που είχαν  οι φοιτητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο για συμμετοχή ,καθώς και τον έντονο προβληματισμό τους για ό,τι διαχειρίζεται ο εθελοντισμός. Αποδείχτηκε ότι είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και για αυτό δεν περίμεναν να ολοκληρωθεί η παρουσίαση για να παρέμβουν.